Followers

Thursday, November 27, 2008

MaN AnSaRuLLaH??!

man ansarullah??

Kembara mencari tarbiyyah
Ditemani sahabat setia
Bagai ansar muhajirin menyulam cinta
Ukhuwah diikat kasih keranaNyaAral dan rintangan kami tempuhi
Berpenat lelah, kami tak peduli
Masa tenaga kami korbankan
Harta dan jiwa jadi taruhan
Bagai bongkah bata tersusun kukuh
Membentuk bangunan teguh
Nahnu ansaarullah
Nahnu ansaarullah
Kami bulatkan tekad
Melangkah di jalan dakwah
Jangan diimpikan permaidani merah
Ujian menerpa, kami tak goyah

Wednesday, November 26, 2008

SeinDaH KeNanGaN

Empat punca manusia tidak tenteramSEKUMPULAN bekas pelajar sebuah universiti berkumpul menziarahi bekas pensyarah mereka. Pensyarah itu amat gembira menerima kedatangan bekas pelajar yang berjaya dalam jurusan dan kehidupan masing-masing.
Mereka bertanya khabar dengan penuh mesra dan terus terang. Perbincangan berlanjutan sehingga menyangkut kepada permasalahan berbentuk peribadi. Ada yang mengeluh, mengadu dan meluahkan perasaan yang tertekan dengan pelbagai permasalahan, tekanan hidup berkeluarga, dengan rakan di tempat kerja serta masyarakat sekeliling.
Pensyarah itu hanya tersenyum dan terus menuju ke dapur untuk mengambil cawan pelbagai bentuk dan warna. Ada yang dibuat daripada tembikar, kaca dan plastik. Ada yang cantik, penuh hiasan, kelihatan mahal dan ada yang biasa saja dan murah. Pensyarah itu menjemput semua bekas anak murid itu minum menggunakan cawan pilihan mereka.

Apabila semua bekas pelajar itu mengambil cawan yang terisi air, dia pun berkata:
”Jika kamu perhatikan, semua cawan yang cantik dan mahal itu diambil, yang tinggal hanya cawan yang biasa-biasa dan murah! “Begitulah lumrahnya kita hanya akan memilih yang terbaik (menurut pandangan luaran), sebenarnya itulah punca masalah dan tekanan hidup yang kita semua hadapi!”

Apa yang kita perlukan sebenarnya adalah air, bukan cawan itu, tetapi kita secara tidak sedar memilih cawan yang cantik saja!
Demikianlah kehidupan ini – ibarat air. Kerjaya, wang ringgit dan kedudukan dalam masyarakat semuanya umpama cawan yang beraneka warna itu. Semua itu adalah alat atau pemudah cara untuk meneruskan hidup tetapi kualiti hidup tidak berubah. Jika kita hanya menumpukan perhatian kepada cawan, kita tidak ada masa untuk menghargai, merasakan dan menikmati air itu!Apa yang pensyarah itu katakan bertepatan dengan apa yang al- Quran bentangkan mengenai jiwa manusia yang selalu berkeluh kesah dan tidak pernah rasa cukup. Pelbagai permasalahan kita berpunca daripada empat perkara:

# Kita hanya memandang dan menginginkan apa yang ada pada tangan orang lain. Kita tidak nampak atau lupakan nikmat di dalam genggaman kita. Walhal, Allah telah berikan kepada kita. Oleh itu kita tidak rasakan ‘keseronokan’ atau terasa nikmat dengan pemberian itu.

# Kita terlalu banyak ‘komplen’ dan komen (mengadu) dan mengeluh serta menyalahkan keadaan sehingga kepada permasalahan sekecil-kecilnya dalam kehidupan dunia ini. Tetapi, kita sering lupa kesusahan dan penderitaan sebenar yang bakal kita hadapi di akhirat kelak.

# Kita terlalu mengejar kemewahan, kemegahan dan glamor kehidupan sehingga melupakan tujuan hidup kita sebenarnya. Inilah sebenar ujian hidup yang kadang kala kita rasakan amat memeritkan untuk dihindari, pada hal kita tahu ganjarannya adalah syurga daripada Allah.
# Kita selalu menganggap kehidupan di dunia ini untuk hidup selama-lamanya. Oleh itu, kita menghabiskan seluruh sumber dalam diri semata-mata untuk membina pengaruh, mengumpul harta dan kemasyhuran diri seolah-olah ‘kematian’ itu untuk orang lain, bukan untuk kita. Kita lupa semua kejadian akan mati dan walhal akhirat adalah kehidupan abadi.
Oleh itu, dari sekarang kita hentikan perangai suka komplen, komen dan berkeluh kesah.
Kita hargailah kehidupan ini. Kita jalani kehidupan sebagai khalifah Allah, melakukan yang makruf, melarang perkara yang mungkar.
Kita syukuri nikmat yang ada dan panjangkan nikmat ini kepada orang lain dengan memberikan khidmat menolong dan memudahkan kehidupan orang lain.
Pernah suatu ketika Saidina Ali ditanya oleh seorang lelaki:
"Jika diberikan pilihan, mana satukah yang kamu pilih?, kehidupan di dunia atau mati?
Jawapan baginda memeranjatkan lelaki itu:
“Saya akan pilih kehidupan di dunia, melalui perjuangan dalam kehidupan ini, saya mendapat bekalan untuk mencapai keredaan Allah di akhirat kelak.”
Moga seluruh perjalanan hidup kita diredhai dan dirahmati oleh Allah. Apa guna hidup seorang hamba tanpa keredhaan penciptaNYA. ..

Renung-renung kan lah ye?

Tuesday, November 25, 2008

SoMe Of 18 GeNt LaGeNd

~ChE zUL~

~AfIq mANaN~~sYuE rAmlI~
~hAzIq~
~hAsLiNiE aS NiNie~

~tAuFiQ_tOpEk~


~sYaFiQ_gUsDur~


~rAfIe~
~aInA~
~sYaHmI AkmAlL~~sIdIqQ IsHak~


~aImAn HaKeEm_aBu~~hAkIm_wAk~
~BeLlA MaEl~~Ea_cHaRF~

~fAtEeN~ ~FaRrA~

Monday, November 24, 2008

untuk an-nisa serta ar-rijal..RaMai oRaNg BerpAnDaNgan, KiTa peRlu BerCiNta uNtuK meNgeNal PasAnGaN, TaNpa peRkeNalaN, MuStAhiL CinTa bErtaNdaNg, TaNpa PerCiNtAan, MuStAhiL KesRraSiaN diKesaN, MeReka SebeNaRnYa teRlePas PaNdaNg DaLaM IslaM aDa taAruF DaLaM teMpoH rIsiK dAn beRtuNanG, YaNg MeliBatKan maHraM buKan beRdUa-dUaAn, TaAruF iTuLaH mNndEdaHkaN kEseRasiaN, CuMa TakRif ‘TAARUF’ dAn ’SERASI’ DaLaM fIkiRaN mANuSiA beRlaInaN, IsLaM MenGaJar ManUsiA taAruF YaNg aDa SemPadaN, TeRpeLiHaRa dAn teRjaGa daRi KeMakSiaTan, BuKan TaaRuf MelAluI BerCinTa SaKaN, IsLaM meNgaJar seRasI DeNgaN aJaRaN TuHaN, BuKan sEraSi dEnGaN KeHenDaK PaSaNgaN, CiNta Al-RaHmaN meNjaNa keBahAgIaaN, LaNtaRan iTuLah, BaTaSan-Nya TiDaK boLeH DiPerMainKan"......


sama2 lah teman,
Pagari lah iman muu..
agar si iman itu tidak terlepas..
Cintailah IA,
kerana DIAlah penjaga iman kita..
Yakinlah dgn IA..
Serahkan segalanya pada IA..
Kerana DIA tahu yang terbaik..
Sedangkan kita tidak..
ALLAHualam..
Akhirul kalam..
Letakkan si DIA dalam hatimu,
Engkau akan merinduiNYA
Andai harimu tiada ingatan kepadaNYA,
Engkau akan gelisah andai DIA
tidak mendengar rintihanmu
Engkau kan rindu,
Andai DIA tidak memandang kepadamu,
Engkau kan tidak keruan andai
doamu ditolak..
Dan itulah CINTA hakiki..
Kerana engkau yakin,
Disana adanya sebuah
Pertemuan di taman syurga yang indah..
hanya dgn fillah!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...